zaterdag 10 december 2016

Schrikkelseconde

Een bijdrage over de digitale klok of de becijferde tijd,
wanneer de wekkerradio de wacht houdt tijdens de nacht.
(Overdenkingen voor slechtslapers)


22:22 : de vier eendjes zwemmen rustig naar hun nest, tijd om je bed op te zoeken, en denk erom: oogjes dicht en snaveltjes toe: slaap lekker

23:23 : eigenlijk zou je dit niet mogen zien, je zou al moeten slapen nu, je ligt al één uur en één minuut (1:01) in bed.

23:32 : Uren en minuten zijn elkaars spiegelbeeld, de tijd staat even stil, het ideale moment om in dit zwarte gat en in een diepe slaap te vallen.

23:45 : Twee-drie-vier-vijf, een aftelrijmpje, of vier op een rij, de dag is in zijn laatste kwartier, ga je er wakend van genieten of denk je vandaag toch nog de slaap te vatten?

23:59 : Het maximum is bereikt, verder zal de klok niet geraken, op 23:99 of  99:99 hoef je niet te wachten, tenzij je op een andere planeet zou zijn beland. En het 24e uur van dag  zal je ook nooit zien, volgens de wekkerradio telt een dag slechts 23 uren en 59 minuten??. Maar nu zou ik toch de ogen niet dicht doen, want binnen de minuut kan je getuige zijn van dit unieke  natuurlijk fenomeen:  (*)

0:00 : de Big Bang, de oerknal, alles begint terug van nul, een nieuwe dag, een nieuw tijdperk is aangebroken. Je kan er best uitgeslapen aan beginnen, hoog tijd dus om enige verkwikkende rust te nemen.

1:11 : De drie eendjes (ééntjes), dit is enkel voor ingewijden en hardleerse slechtslapers, ook al spreekt de sobere rechtlijnigheid van dit stukje minimal-art je enorm aan: compleet negeren, er volgen nog drie van deze opstellingen (2:22 – 3:33 – 4:44) die je evenmin wil meemaken. Bovendien kan je 5:55 onmogelijk missen -maar daarover later meer- en op 6:66 zul je vergeefs wachten.

1:23 : De eerste en meest elementaire reeks met drie elementen, de basis van de getaltheorie. Alleen is het nu niet het moment om je te verdiepen in hogere wiskunde. Laat daarom de volgende termen 2:34 – 3:45 en 4:56 ook maar met rust.

5:55 : Zoals beloofd: dit mis je nooit, buurman start zijn wagen, en dit gaat niet onopgemerkt voorbij. Hij heeft ochtenddienst en moet dringend op weg naar zijn professionele werken van barmhartigheid: de hongerigen spijzen en de zieken bezoeken, de patiënten in het ziekenhuis wachten op hun ontbijt. Maar geen nood, jij kan je rustig omdraaien en nog wat verder slapen.

6:54 : Zes-vijf-vier, verder aftellen geeft : drie-twee-één-start, meteen opstaan. Of nee, toch niet, je hebt het magische getal 7:00 nog niet bereikt.

7:11 : Zeven en Elf, of de eenzaamheid van de priemgetallen, geen gunstige configuratie om de dag te beginnen, je bent bijgelovig en je komt op dit moment onder geen beding je bed uit

7:37 : (Boeing) zeven-drie-zeven, een oerdegelijk vliegtuig, onverwoestbaar en bedrijfszeker, je kan het nemen om nu al van de grond te komen, of je kan ook wachten op zijn grotere broer:

7:47 : de (Boeing) zeven-vier-zeven, comfortabeler en beter uitgerust, ideaal om er in te vliegen, laat het alarm van je wekkerradio afgaan. Je wordt dringend verzocht om op te staan en in te checken: this is the first day of the rest of your life !

(*) 23.59:60 - Schrikkelseconde : De aarde draait steeds langzamer en daardoor duurt het langer dan een etmaal om een volledige pirouette te maken. Om te voorkomen dat de atoomklok gaat voorlopen op de zon, last het instituut dat over de tijd waakt af en toe een schrikkelseconde in. Ongeveer eens in de twee tot drie jaar is een correctie van de officiële wereldtijd nodig. Het jaar krijgt er dan een schrikkelseconde bij. 
Op oudejaarsdag  om 23.59:59 uur volgt daarom het zeldzame tijdstip 23.59:60 uur, en daarna pas 0.00:00 uur.